اسپلیت گیل
قارچ "اسپلیت گیل" یکی از قارچ های بسیار معمولی از خانواده شیزوفیلاسه است. در ابتدا از نظر مورفولوژیکی به عنوان یک گونه ای که انتشار جهانی نیز دارد توصیف می شد ولی بعدها مشخص شد که این جنس دارای چندین گونه ی مختلط دیگر نیز می باشد که انتشار کمی دارند.
اگرچه اروپایی ها و آمریکایی ها در کتاب راهنمای خود از این قارچ به عنوان قارچی خوراکی یاد کردند اما ظاهراً به دلیل اختلاف استاندارهای طعم از نظر سمیت در میزان مصرف و پهت آن باید دقت نمود.
این قارچ در مکزیک و برخی از نواحی گرمسیری به عنوان قارچی خوراکی مصرف می گردد.
در شمال شرق هند، در منطقه مانیپور، این قارچ به نام Kanglayen نامیده شده و یکی از اجزای مورد علاقه ی پنکیک مانیپوری است.
در میزورام (Mizoram) نام محلی این قارچ Pasi است. که Pa به معنی قارچ و si به معنی کوچک می باشد.
محققان بیان می کنند که رویش قارچ های بادوام و سفت در نواحی گرمسیری اولویت داشته زیرا در غیر این صورت، بخش گوشتی قارچ به سرعت در شرایط آب و هوایی گرم و مرطوب، فاسد شده و بازار پسندی آن را با مشکل مواجه می کند.
این قارچ ها معمولاً سبب زوال و فساد چوب می شوند اما ممکن است سبب بیماری در انسان نیز گردند.
کلاهک این قارچ صدفی شکل بوده و دارای نقطه ای است که قارچ را به رویشگاه متصل می کند و شبیه ساقه می باشد. اغلب موجدار و لوبدار بوده که در صورت مسن شدن دارای حاشیه ای سفت خواهد شد.
این قارچ سفت، پشمی و کرکی است که در صورت مرطوب شدن لغزنده و لزج می شود.
به رنگ سفید مایل به خاکستری است و بیش از چهار سانتیمتر قطر دارد.
گیل ها به رنگ قرمز کم رنگ یا خاکستری، با لبه هایی که از طول جدا هستند و در صورت مرطوب شدن بسته می شوند، می باشند.
قارچ اسپلیت گیل، عمدتاً از بهار تا تابستان روی چوب های مرده، در جنگل های خزاندار و کاج یافت می شود.
اندام میوه دهنده ی آن در آب و هوای گرم و خشک، چروکیده و خشک شده ولی پس از بارندگی مجدداً احیا خواهند شد.
اسپورهای این قارچ استوانه ای، صاف، سفید و دارای ابعاد 3-4 × 1-1.5 میکرون هستند.
معمولاً این قارچ را به عنوان قارچی غیرخوراکی می شناسند و از نظر ارزش پختنی نیز بسیار کوچک و چرمی است.